Érthetően Az Egészségért Alapítvány

2014.06.18 11:11

Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány azzal a céllal alakult, hogy az egészségügyben tapasztalható információs hiányosságokat felismerve javítson az orvosok és a betegek közötti kommunikáción, valamint bővítse ismereteiket.

Az egészségügy kérdései igen „szerencsétlenül” tematizáltak a médiában. A média gyakran csak botrány, negatív hír esetén foglalkozik az egészségüggyel. Független egészségügyi nonprofit szervezetként hivatásunknak érezzük az egészségügy rendszerének  korrekt bemutatását, az egészségügyi dolgozók és a közvélemény tájékoztatását, a tévhitek eloszlatását.

Céljaink között szerepel az egészségügy hazai helyzetének és a problémákra adható megoldásoknak megismertetése, a fenntartható kommunikáció megteremtése orvos és beteg között, valamint a rendszeres tájékoztatás, mert mindannyian érintve vagyunk ezekben a kérdésekben.

Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány szeretné elérni, hogy minél többen osztozzanak abban a jövőképben, amelyben egy egészséges és kiegyensúlyozott nemzet tevékenykedik, és mindenki megkapja az esélyt, hogy kibontakoztathassa tehetségét. Így az Érthetően Az Egészségért Alapítvány segítségével megvalósulhat az orvosok munkáját és a laikusok megértését segítő üzenetek terjesztése és az azokra kapott válaszok által a kétirányú kommunikáció.

Az utóbbi években felgyorsult az egészségügyi alkalmazottak elvándorlása külföldre vagy a gyógyszeripar egyéb területeire. A rossz egészségügyi körülmények természetesen hatással vannak a betegekre is: a rendelők konfrontációs zónává alakulnak az információhiányból fakadó feszültségek, a kiégett orvosokkal és ápolókkal való találkozás, a romló ellátási színvonal miatt. A betegek csak a problémákat látják, a hátteret gyakran nem ismerik (miért kell annyit várni, miért van szükség annyi igazoló papírra stb.), ami kommunikációs csapdák kialakulásához vezet. Ezek feloldása kiemelten fontos az orvos-beteg viszony javításának érdekében.

Az orvosok számára az is probléma, hogy tudásuk továbbfejlesztésének, ismereteik bővítésének, a konferenciákon való részvételi lehetőségeknek köre folyamatosan szűkül. A jogszabályokban előírt kötelező és szabadon választható oktatásokon való részvétel egyre csökken az erre fordítható idő (helyettesítési problémák) hiányában. Tehát az eredményes gyógyításhoz szükséges naprakész „tudás megszerzése” egyre nehezebb. Ugyanakkor a társadalom elvárásai az egészségügyi dolgozók irányába változatlanok, sőt egyre többet szeretnének megtudni a megelőzésről vagy alternatív terápiás lehetőségekről.

Ellentmondás és szakadék van az információra éhes betegek és a túlterhelt orvosok, egészségügyi dolgozók lehetőségei között. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány ezt az ellentmondást kívánja munkájával feloldani, a szakadékot áthidalni, úgy, hogy a híd mindkét oldalán tevékenyen részt vállal a nehézségek feloldásában. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány munkatársaiként hiszünk a szavak erejében, avagy: szóval gyógyítunk.
 

 


 

Kapcsolat:

Székhely: 2800 Tatabánya, Jegenye utca 88.

 

Levelezési cím:: 1048 Budapest, Lakkozó u. 62. I/2.


Adószám: 18136081-2-11
Fax: 06 1 319 33 12
 

Székely Péter – elnök

Telefon: 0620-415-35-45

E-mail: szekely.peter@erthetoen.hu

 

Hegybíró Ivett – oktatásszervező
Telefon: 0620-999-92-33
E-mail: hegybiro.ivett@erthetoen.hu