Előadóink

Alapítványunk előadói

Darnói Tibor háziorvos, holisztikus orvos

Orvos-szakmai és üzleti területen szerzett tapasztalatainak és eredményeinek köszönhetően kapott felkérést a dr. Fachet Kft. felépítésére és vezetésére, a nemzetközi kutatásokból megszületett termékek etikus, magas szakmai szintű képviseletére, tudományos kutatások, klinikai vizsgálatok folytatására, ezek alapján minőségi termékek fejlesztésére.

1993-ban végzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. A Sebészeti Tanszék demonstrátoraként Dr. Jakab Ferenc professzor májtranszplantációs kísérleteiben vett részt. Szakdolgozatát az Országos Onkológiai Intézet Fej-, Nyaksebészeti Tanszékén Dr. Bánhidy Ferenc professzor mellett írta „A jóindulatú gégeelváltozások CO2-lézeres sebészete” címmel.

Klinikai munkáját Idegsebészeten kezdte, melynek során betekintést nyert a daganatos megbetegedések mellett a stroke és a mozgásszervi betegségek műtéti és konzervatív kezelésébe, valamint a traumás betegellátásba. Koponya és gerinc műtétek terén szerzett gyakorlatot.

 

Kovács Péter – az alapítvány vezetője

„15 éve foglalkozom egészségügyi kommunikációval és 4 éve vagyok odaadó önkéntes munkatársa az Érthetően az Egészségért Alapítványnak, illetve részese a sikereinek. Emellett 4 éve vagyok elkötelezett a tudatos élet és az önismeret fejlesztése mellett. Hiszem, hogy a tudatosság megelőzi a változást, mert ha nem nézel magadba, nem fogod felfedezni gyengeségeidet és erősségeidet – mindazt, ami jobbá tehető benned. Örömteli változás nélkül nincs haladás. Hálás vagyok, hogy több alkalommal is kaptam tanításokat Indiában, Kasmírban és Nepálban. Magyarországon elvégeztem a 7 országban működő Metafizikai és Szellemtudományi Akadémia 2,5 éves kurzusát, ahol parapszihológus és spirituál terapeuta képesítéseket szereztem.Novák Csaba – business-coach, tréner
 
Munkája során szervezetek, csoportok felállításában, képzésében, motivációs szintjük emelésében segít. Alkalmazott módszerei: tréning, képzés, workshop, coaching,  tanácsadás.
„Alázattal teszem a dolgom és állok azoknak a rendelkezésére, akik segítségemet kérik. Nem tartom magam okosabbnak, jobbnak, mint Ön, aki olvassa most soraimat. A partnereim tudását tisztelve hiszem, hogy a hosszú évek tapasztalata viselkedés mintái segítettek abban, hogy másképp lássak dolgokat, amik ma a hatékonyságom javát adják. Úgy érzem, hogy ezeket a tapasztalatokat meg kell osztanom azokkal, akik nyitottak rá, akik kérik.”
 
 


Varga Tibor - Dharma tanító meditáció mester

"Több mint húsz éve foglalkozom "szellemi" tanításokkal,15 éve hivatás szerüen tanítom is,mivel eltökélten szeretnék segíteni az embereknek! Ez alapítványunk fő célkitűzése is. Ezirányú tanulmányaimat a Körösi Csoma Sándor Buddhista Egyetemen valamint Ven.Láma Kalsang Nepáli elvonuló kolostorában személyesen az ő irányításával végeztem. Elmondhatom,hogy (felsorolás nélkül) de korunk legnagyobb buddhista tanítóitól is több átadás gazdagítja egyéni fejlődésemet.Nem buddhizmust tanítok (bár biztos a tapasztalatom, hogy ma is az egyik legmodernebb életmód tanácsadó) de azt meg tudom mutatni, hogy hogy lehetsz boldogabb,elégedettebb ebben a nehézségekkel teli örömtelen világban. A többi már csak RAJTAD múlik."

 


 

 

 

 

 

 

Soltész Adrienn - pszichológus

(pszichológus, klinikai és egészségpszichológia szakirány, gyermekterapeuta, autogén tréner)

Pszichológus diplomámat az ELTE Klinikai-és egészségpszichológia szakirányán szereztem. Pályámat égési sérült gyermekekkel kezdtem, akiket magával ragadott a mese varázsa, és volt szerencsém ebben az öngyógyító folyamatban velük részt venni. Dolgoztam bölcsődés és óvodás korosztállyal, kisiskolás gyermekekkel, serdülőkorúakkal és fiatal felnőttekkel is. Jelenleg figyelemzavarban és hiperaktivitásban érintett gyermekekkel dolgozom és folyamatosan tanulom Őket, egyben magamat.

„Sose félj, hogy gyenge vagy egymagad,
Minden összeér az ég alatt.
És a körforgásnak része vagy,
Amit mérgezel, az mérgez,
Amit érzel, az téged érez,
Amit megérintesz, az kapcsol valahová.”

 

 

Munkánk során elhivatott szakemberek, méltán ismert, neves és hiteles előadók segítik az alapítványunk fejlődését, építkezését. 

Prof. Dr. Böszörményi Nagy György

"Pécsett végeztem el az egyetemet. Olyan professzorok tanítottak akkor ott, mint Szentágothai János, Kerpel-Frónius Ödön, Környei István, Lissák Kálmán. Ebből a körből kell kiemelnem Romhányi Györgyöt, aki rám, és a hallgatóság többségére, minden tekintetben a legnagyobb hatást tette. Mindenféle sznobériától mentes, lendületesen előadó, nagytudású ember volt. A lusta, lógós hallgatókból is szorgalmas diákot nevelt. Kultúrtörténeti közegbe ágyazva nagyon érdekesen adta elő a patológiát. Gyakran bejött a bonctermi gyakorlatokra. Rejtélyes, de mindenkit név szerint ismert. Nem tett különbséget közöttünk (pedagógiai szempontból ez ér a legtöbbet)."

 

  

Dr. Bártfai Zoltán tüdőgyógyász, immunológus, tudományos igazgatóhelyettes osztályvezető főorvos, 

Soproni Erzsébet Oktató Kórház Tüdőgyógyászat 

 

Dr. Böcskei Csaba Phd.  tüdőgyógyász, belgyógyász, onkológus főorvos 

2008. augusztusától óta vezeti a szanatórium Aktív és Krónikus Tüdőgyógyászati Osztályát, Bronchológiai, Allergológiai, Immunológiai és Pulmonológiai Ambulanciáját. A rendkívüli lutatásoknak, felszereltségnek és felkészültségnek köszönhetően, egyre több tüdőbeteg gyógyulhat helyben, ráadásul akár sebészeti beavatkozás nélkül is Tatabányán. Elsőként alapított itthon köhögés ambulanciát 24 h-s nyelvőcső pH vizsgálattal, reflux betegség igazolásáraTatabányán a tüdőosztályon, bevezette a transthoracalis tüdőbiopsziát és a transbronchialis tű aspirációs invaziv vizsgálatokat C-íves képerősítő alatt, valamint megteremtette a feltételeit a mellűri tartós drainag-nak és a pleurodesisnek a tüdőosztályon.

Dr. Gálffy Gabriella PhD tüdőgyógyász egyetemi adjunktustüdőgyógyász, allergológus, onkológus

Semmelweis Egyetem - Pulmonológiai Klinika

,,A Pulmonológiai Klinikán a gyógyító munka mellett korán bekapcsolódtam az oktatásba és a kutatásba. Számos TDK hallgató dolgozott velem az elmúlt években. Nagyon szeretek oktatni, azt gondolom rajtunk, oktatókon múlik, hogy mit tudunk mutatni a rövid szemeszter alatt a medikusoknak erről a szakmáról és mennyire tudjuk megszerettetni velük ezt a hivatást, amit nem tudnak megtanulni az egyetemi tankönyvekből. A graduális képzés mellett a posztgraduális oktatásban is részt veszek. Miért választottam ezt a szakmát? Már az általános iskola utolsó éveiben eldöntöttem, hogy az orvosi hivatást szeretném választani. Így a középiskolai és az egyetemi évek alatt céltudatosan készültem erre a pályára. Az orvosi hivatásban számomra a betegekkel való kapcsolat, a bizalom kialakítása a legfontosabb.

   

Dr. Herszényi László PhD MTA doktora gasztroenterológus szakorvos

Gasztroenterológia, Belgyógyászat, Onkológia

Szakmai kitüntetések:
•A Belgyógyászat területén végzett kiváló kutatómunkáért díj (SOTE) (1996)
•A rák ellen, az emberért, a holnapért Alapítvány Díja (1999)
•Rolf Madaus díj (Magyar Gasztroenterológiai Társaság) (2000)
•Simor Pál Rákkutató Alapítvány díja (2003)
•Bolyai János Kutatási Ösztöndíj (Magyar Tudományos Akadémia) (1998-2001)
•Békésy György Kutatási Ösztöndíj (Oktatási Minisztérium) (2001-2004)

Szakterületek:

• Reflux betegség (rövidítve: GERD, GORB), Fekélybetegség (gyomor- és nyombélfekély), Vékonybélbetegségek: lisztérzékenység (coeliakia); tejcukorérzékenység

•Gyulladásos bélbetegségek: fekélyes bélgyulladás (Colitis ulcerosa), Crohn-betegség
•Funkcionális betegségek: irritábilis bél szindróma (IBS); Dyspepsia

•Emésztőszervi daganatok: vastagbélrák, végbélrák, nyelőcsőrák, gyomorrák  

 

 Dr. Kádár László csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász szakorvos

"A Pest Megyei Tüdőgyógyintézet 1957 óta működik, 1992 óta profilját gyermekgyógyászati ellátással bővítette. Fő feladata a Pest megye területén élő mellkasi betegségekben – tuberculosisban, tüdődaganatban, asztmában, COPD-ben, szív- és keringési betegségekben – szenvedő betegek gyógyítása, gondozása. Emellett az intézet magas színvonalú tudományos és oktatási tevékenységet végez. Ezen felül osztályunkon – Magyarországon egyedül – végezzük a súlyos légcsőszűkületben szenvedő csecsemők légutainak stenttel történő tágítását.Tudományos tevékenység: Osztályunk orvosai és szakdolgozói rendszeres résztvevői hazai és külföldi tudományos rendezvényeknek, melyeken előadásokat tartanak, posztereket mutatnak be. Ezen felül hazai és külföldi szakmai lapokban publikációkat jelentetnek meg."                                                     

             

  Dr. Kovács Gábor osztályvezető főorvos, országos tüdőgyógyász szakfőorvos                                                                                               Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet

Munkássága / 1981: tüdőgyógyászati szakvizsga, 1989: belgyógyászati szakvizsga, 1996: klinikai onkológia szakvizsga, 1996-98: BKE, egészségügyi szakmenedzser diploma, 1978-89: Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, osztályos orvos, 1989-96: Szt. Margit Kórház, belgyógyászat, 1994- osztályvezető főorvos, 1996- Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet, osztályvezető főorvos, 1998- főigazgató helyettes, 2004- mb. főigazgató, 2005- osztályvezető főorvos, 2002- budapesti tüdőgyógyász szakorvos, 2005- országos tüdőgyógyász szakfőorvos. Fő érdeklődési területe: betegségek megelőzése, dohányzás visszaszorítása, különböző szűrővizsgálatok, tüdőrák, ezzel kapcsolatos publikációk. Klinikai Tanulmányok: sikerült több intézetben is kreatív, lehetségek munkatársi gárdát kialakítania. Magyar Tüdőgyógyász Társaság, elnökségi tag, Tüdőgyógyász Szakmai Kollégium, Megelőzésorvostani és Népegészségügyi Szakmai Kollégium, Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS),  Tüdőrák Társaság (IASLC) Szabadidejében, ha teheti olvas, jazzt hallgat és baráti programok szervez.   

                                                                

    

Dr. Kerényi Ildikó tüdőgyógyász szakorvos 

,,1996-ban végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos Karán. A diploma kézhezvétele után a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház II. Pulmonológia Osztályán kezdtem dolgozni. Még a szakvizsga előtt, 2004. decemberében a kórházhoz tartozó Megyei- Városi Tüdőgondozóba kértem az áthelyezésemet, így azóta járóbeteg-szakrendelésben dolgozom.

2005-ben tettem le a szakvizsgát Tüdőgyógyászatból, majd 2008-ban jelentkeztem további szakképzésre, s 2011-ben Allergológia és Klinikai Immunológia területén is szakvizsgát tettem. Jelenleg is a nyíregyházi Megyei-Városi Tüdőgondozóban dolgozom szakorvosként"

Dr. Losonczy György, Prof. Dr.

Igazgató, egyetemi tanár, MTA doktora, tüdőgyógyász-pulmonológus - Pulmonológiai Klinika

A professzor úr mindig kereste a jobb és jobb laboratóriumokat a metodikai és tudományos képzettség fejlesztése érdekében. Példaképe Hársing László, akinek amerikai útjai kulturális és társadalmi sokkhatásként érték, de külföldi tapasztalatot, világlátást, külföldi kapcsolatszerzést és tudományos elmélyülést nyújtott. Édesapja tanácsára a komoly tudományos és oktatási tevékenység mellett nem hagyta abba a napi rutint és gyógyítást sem (ne menj messze a gyakorlattól). Klinikai szakvizsgáit 50 éves kora után tette le (meglátása szerint 1995-től a Magyarországon élő, de nemzetközileg versenyképes kutatók életmódját a család befolyásolja és ez lemondással jár). Tudományos közléseiben nem csak a nemzetközi laboratóriumok számítanak, a leghasznosabb közleményét a Pulmonológiai Klinikán írta, közvetlen betegek által szerzett tapasztalatai nyomán.

 

 Dr. Müller Veronika tüdőgyógyász, klinikai onkológus

,,A Pulmonológiai Klinikán a gyógyító munka mellett korán bekapcsolódtam az oktatásba és a kutatásba. Számos TDK hallgató dolgozott velem az elmúlt években. Nagyon szeretek oktatni, azt gondolom rajtunk, oktatókon múlik, hogy mit tudunk mutatni a rövid szemeszter alatt a medikusoknak erről a szakmáról és mennyire tudjuk megszerettetni velük ezt a hivatást, amit nem tudnak megtanulni az egyetemi tankönyvekből. A graduális képzés mellett a posztgraduális oktatásban is részt veszek. Miért választottam ezt a szakmát? Már az általános iskola utolsó éveiben eldöntöttem, hogy az orvosi hivatást szeretném választani. Így a középiskolai és az egyetemi évek alatt céltudatosan készültem erre a pályára. Az orvosi hivatásban számomra a betegekkel való kapcsolat, a bizalom kialakítása a legfontosabb.,,

               

        

 Professzor Dr. Tulassay Zsolt egyetemi tanár gasztroenterológus 

Dr. Tulassay Zsolt, a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának professzora. Az akadémikus egyetemi tanárt tiszteletbeli tagjává választotta Lipcsében tartott 66. Konferenciáján a Német Gasztroenterológus Társaság. Ez különleges megtiszteltetésnek számít, hiszen a társaság különösen kiemelkedő gasztroenterológust tüntet csak ki tiszteletbeli tagsággal. Tulassay akadémikus a kitüntetést az emésztőszervi- és anyagcsere betegségek területén, a német tudósokkal ápolt hosszú és gyümölcsöző együttműködés során elért tudományos eredményeiért és klinikai kutatásainak elismeréseként vehette át.   

   

Dr. Tamási Lilla  egyetemi docens

Kutatási területe: Asztma terhességben - immunológia és biomarkerek, klinikai orvostudományok.

      

Prof. Dr. Somfay Attila PhD tüdőgyógyász - Légzésfunkciós laboratórium

Speciális aktivitás:

- COPD, asztma, pulmonológiai rehabilitáció, kardiopulmonális terheléses vizsgálatokban kifejezett jártasság.

- A pulmonológiai rehabilitáció kórházi és ambuláns gyakorlatának általam összeállított módszertani ajánlását jóváhagyta két szakmai kollégium (Pulmonológiai és Orvosi Rehabilitáció) is. Rehabilitációs szakvizsgára előkészítő kötelező országos tanfolyamokat évente szervezünk Deszken.

- 2003-ban Deszken „Exercise limitation in COPD” címmel gyakorlati bemutatással kiegészített szimpoziumot tartottunk angol nyelven, neves szakemberek (Prof. R. Casaburi, M. Burns – USA, Prof. B.Whipp – UK, M. Emtner - Svédország) részvételével. A pulmonológiai rehabilitáció nemzetközileg is kiemelkedő szakembere, Casaburi professzor többször járt intézetünkben, 2002-ben előadást is tartott.

- 2006-ban a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Szegeden megrendezett 54. Nagygyűlésén (1200 regisztrált, nemzetközi részvétel) a Szervező Bizottság elnöke voltam."