A test és lélek egysége

2016.02.01 10:12

Ha betegséggel orvoshoz fordulunk, általában egy dolgot szeretnénk, hogy ”minden olyan legyen, mint azelőtt”. Azaz a fő célja betegnek és orvosnak egyaránt, hogy minél gyorsabban megszűnjenek a kellemetlen fizikai tünetetek. Hiszen a betegség kizökkent minket a mindennapokból, megszakítja a rendes kerékvágást, és rendszerint arra törekszünk, hogy ebbe visszatérjünk. Igyekszünk nem foglalkozni a betegségünkkel, és ha ‘hagyományosan’ gondolkodunk, nem jut eszünkbe, hogy az esetleg jelentéssel, üzenettel bír a számunkra.

A hagyományos orvosi kezeléssel ez a cél az esetek többségében meg is valósul. A fájdalmak, elváltozások megszűnnek, folytatjuk megszokott életünket – ugyanúgy táplálkozunk, ugyanolyanok az emberi kapcsolataink, ugyanannyi időt fordítunk mozgásra stb. - csakhogy nem ritka, hogy hamarosan ismét felbukkannak a tünetek.  Vagy ha nem azok, akkor máshol jelentkezik testi probléma.

Hogy miért történik mindez? A nyugati orvoslás tüneti kezelést végez, melynek eredményeként a háttérben húzódó – sokszor lelki – okok változatlanok, ’érintetlenek’ maradnak. Emellett gyógyszeres kezelést alkalmaz, ami hosszú távon túlterheli a szervezetet, gyengíti az öngyógyító képességet, és az eredeti problémát nem oldja meg – kivéve például a balesetekből eredő sérülések esetén.

Megjegyzendő egyébként: sokak szerint még a balesetek sem véletlenek, például fáradtságra, túlhajtottságra utalnak.

Természetesen a nyugati orvoslásnak is vannak olyan megoldásai, amiért nem ajánlott azt száműzni az életünkből: ilyenek például a műtéti eljárások. Azonban ha valaki visszatérő, akut problémákkal küzd, érdemes a holisztikus gyógyítással megismerkedni, amely sokkal mélyebben kezeli az egészségi problémákat, azok lelki hátterével együtt.

 

Egységként történő gyógyítás

A holisztikus gyógyászat az embert egészként szemléli, így ebből a szempontból szembeállítható a nyugati orvoslással, melynek felfogását sokszor szokták ahhoz hasonlítani, mint mikor egy robotnak mindig egy-egy alkatrészét szerelik meg.

kínai gyógyászat 8000 éve holisztikus alapon gyógyít, elválaszthatatlannak tartva a lelki-testi aspektusokat. A némileg ‘fiatalabb’, a X. századtól dokumentált japán gyógymód, a shiatsu is a hagyományos kínai orvosláson alapul, és hasonlóan ahhoz a test energiarendszerének harmóniáját igyekszik fenntartani. Ha az embert energiakeringésként fogjuk fel, egyértelmű, hogy a test egy pontján megjelenő probléma összeköttetésben lehet egy külső okkal, vagy éppen a test egy másik területének problémájával.

Mindkét orvoslás az állapotfelmérés során az ún. meridiánokat vizsgálja, amelyekben az energia áramlik a testben, kétszer tizenkét ‘szálban’, vezetékben. A gyógyító személy alapvető feladata az energiaáramlás helyreállítása. Mikor a terapeuta – különböző módszerekkel -  harmonizálja, helyrebillenti az energiarendszert, akkor onnantól a test tudja a dolgát, és önmagától meggyógyul, visszaáll az egyensúlyi állapotba. Azaz nem az történik, hogy egy adott ponton beavatkozik egy külső fél, és ott lokálisan gyógyít, hanem az egész rendszer energiájának rendeződését támogatja a gyógyítás során. A módszerek különbözőek, és kombinálhatóak: masszázs, gyógynövények használata, akupunktúra és sok más.

A keleti orvoslás tehát nem megjavítja a testet, inkább ad egy kis segítséget az energiarendszernek, amely önmagát visszaállítja a lehető legjobb állapotba. A shiatsu hangsúlyozza is a páciens felelősségét a gyógyulásban.

 

Lassabb és mélyebb változás

Nem mellékes az sem, hogy a shiatsu kezelés fájdalommentes, kellemes: az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, és megteremti a gyógyulás feltételeit. Hadd jegyezzük meg: a masszázs, legyen szó bármilyen fajtájáról, végezze amatőr vagy profi, az egyik legcsodálatosabb regeneráló eszköz; az emberi érintés lelki és fizikai újraépítő hatásával semmi nem ér fel.

A holisztikus módszer nem feltétlenül olyan gyors, mintha egy nyugati orvoshoz fordulunk, azonban mélyebben zajlik le a változás, és tartósabb.

 

Autogén tréning

Magyarországon az egyik első elérhető holisztikus gyógymód az autogén tréning volt. Ez a módszer egy német szakértő, J.H. Schultz által a múlt század harmincas éveiben kidolgozott, azaz európai gyökerekkel rendelkező relaxációs technika.

Az autogén tréning elmélete a keleti gyógyászathoz nyúl vissza. Azon alapul, hogy az életünk egyensúlyának megbomlása, zavara teszi próbára a szervezetünket, és vezet betegségekhez. Ha valaki egy izgalmas élmény kapcsán szívdobogást érez, az normális: ezt pszichoszomatikus reakciónak nevezzük, ami gyorsan elmúlhat és az egyensúly ismét helyreáll. Ám ha egy lelki zavar tartós, és kóros elváltozáshoz vezet a test valamely területén, akkor pszichoszomatikus betegségről beszélünk. Ez először funkciózavarként jelenik meg, pl. ilyen a hasmenés vizsga előtt. De a gyakori funkciózavarok már olyan organikus károsodást okozhatnak, mint a gyomorfekély.

Az apró diszharmóniák életünkben azok, amelyek az embert próbára teszik és megbetegítik, ilyen akár a saját bosszankodásunk, haragunk valaki más iránt. Egy régi kínai közmondás szerint a vakondtúrásokban botlunk meg, és nem a magas hegyekben.

Az autogén tréning során a gyakorlatokkal a résztvevők megtanulnak testileg-lelkileg ellazulni, és autonóm idegrendszerüket ellazítani. Ezáltal elengedik a negatív benyomásokat, érzéseket, energiákat. Nem avatkozik be külső személy, hanem – kissé leegyszerűsítve – az ellazulás segítségével mi magunk lehetővé tesszük, hogy megtörténjen a gyógyulás, helyreálljon az egyensúlyi helyzet.

A módszer kiegyensúlyozza a vegetatív idegrendszert, csökkenti a szorongást, a belső feszültségeket, javítja a memóriát, a koncentrációs képességet, fokozza a teljesítőképességet minden téren, és erősíti az immunrendszert.

Szomatodráma, theta healing, agykontroll

Egy további, a test és lélek összekapcsolódásán alapuló technika a szomatodráma. A Dr. Buda László által kifejlesztett módszer egy gyógyító, kreatív játék, melynek során arra próbálnak a résztvevők ’rányitni’, hogy mit üzen a testük, és feloldani azokat a gátakat, amik a testi-lelki harmóniát akadályozzák. A test bölcsességét és útmutatását használják a gyógyulni vágyók.

A szomatodráma során a szereplők az érintett személy testének egyes részeit játszák el. A térbe kivetülve láthatóvá válnak a betegségeket okozó érzelmi, kapcsolati, spirituális jellegű konfliktusok. A folyamat végeredménye egy új energetikai mintázat térnyerése, és a fizikai szinten történő gyógyulás.

A holisztikus módszerek sorát folytathatnánk, ilyen a Thetahealing vagy a dr. Eric Pearl nevével fémjelzett Kapcsolatteremtő Gyógyítás, de az agykontroll is az ember egységként, energiarendszerként való felfogásán alapul.

Érdekes kérdés, mikor kapcsolja be ezt a már rengetegszer igazolt módszert, vagy inkább ’igazságot’ a nyugati orvoslás a maga napi gyakorlatába. Az orvosok, ha nyitott szemmel járnak, naponta találkozhatnak olyan esetekkel, amelyek igazolják a holisztikus gyógyászat nézeteit. Hogy csak egyetlen példát mondjunk, a rákgyógyászat régóta ismeri azt a típusú nőbeteget, aki a mellrák diagnózisának ismertetése után szinte azonnal meghal, és az orvosok ’belehalni a diagnózisba’ tétellel foglalják össze a jelenséget (Deepak Chopra: Titkok könyve). Mi más ez, mint a test reakciója egy külső csapásra, amit nem tud a lélek feldolgozni? Természetesen ismerjük azt a jelenséget is, mikor valaki a gyógyíthatatlannak minősített rákból felgyógyul, akár kezelés nélkül is.

Csak remélni tudjuk, hogy a nyugati gyógyászat is egyre jobban befogadja, beépíti magába az ősi tudást a test-szellem egységéről.

 

Kapcsolódó irodalom

Autogén tréning:

https://www.vitalitas.hu/konyvek/autogen/autogen3.htm

Szomatodráma:

https://szomatodrama.hu/szomatodrama/a_modszer_lenyege

 

Szabó Ágnes