Az ÉRTHETŐEN KÉPZÉS második órája

2014.11.18 20:19

Elérkeztünk az Érthetően Képzés második alkalmához, amelyre 2014. november 15-én került sor, és amelyet már mindannyian nagyon vártunk. Ezen alkalommal ismét izgalmas témákra kalauzoltak bennünket a felkészült előadók és meglepetés vendégek egyaránt. 

Kovács Péter, az Érthetően az Egészségért Alapítvány mozgatórugójának vezetésével  egy csodálatos téma került terítékre ezen a napon is. A viszonyításról, a viszonylagosságról, és a nézőponti kérdésekről volt szó többek között. 

Dr. Darnói Tibor, tovább folytatta az előző óráin felvezetett témakört, az agy működésére vonatkozóan. Megtudhattuk, hogy egy tárgy, egy fogalom, egy szó mindenkinek  mást  és mást jelenthet. Példának okáért, ha egy ciklont nézünk, akkor van akinek egy ijesztő tölcsért, míg a másiknak egy csodálatos képet jelent. Minden csak nézőpont kérdése, attól függ, hogy alulról, vagy felülről látjuk e a dolgokat. Az elméleti részt, interaktív gyakorlatok tették izgalmassá, valamint megszínesítették a közös rajzolások, az agytekervényeket igen csak megmozgató házi feladatok. Milyen fura, hogy ha kimond valaki egy szót monoton hangon egymás után több alkalommal, mindannyiunkra másképp hat ugyanaz a szó. Van akinek kellemes élményt, míg van akinek borzalmas képeket juttat eszébe egy kedves kis állat, vagy épp egy fényes égitest. Hogyan lehetséges ez? Minden ember más, mindannyian külön egyéniségek vagyunk, és egy külön csodái az univerzumnak. Szó esett a gondolati láncokról, arról, hogy mit rögzít az elme. Fontos, hogy kimondjuk amit szeretnénk, és mint egy mantrát ismételjük minden nap azt ami a javunkat szolgálja a jelenben. Fontos a jelenidő, a tudatos szavak jelenléte és az igeidő éppúgy. Az előadás ezen pontján, teljesen váratlanul felállt egy hölgy és megosztotta velünk hihetetlen gyógyulásának történetét, amely mélyen megrendített többünket. Beszélt a gyógyulási folyamatokról, ezen belül az "öngyógyítás művészetéről", a kimondott szó erejéről és a "minden fejben dől el fogalom" jelentőségéről. Csodálatos volt hallgatni és látni egy virágzó lélek és üde külső összhangban létét, az egyensúlyt, egyszóval az élő bizonyságot.

Varga Tibor tanító, a mély csendet hozta el a terembe, a nyugalmat, a magunkba nézés és magunkhoz fordulás örömét. Egy különleges meditációt is megélhettünk és megtapasztalhattunk együtt közösen. Tibor beszélt a haragról, a gyűlöletről, a szeretetről, és arról, hogy milyen nagy lehetőség, hogy így együtt lehetünk és tanulhatunk, fejlődhetünk ezen a képzésen. Sokan vagyunk, de nem vagyunk elegen. Szó esett a figyelem fontosságáról, az odafigyelés jelentőségéről, arról, hogy MI SAJÁT MAGUNK vagyunk ebben az életben a LEGFONTOSABBAK! Megelepetés vendégként felszólalt Mária, aki végigjárta a több hónapos a civil képzést, amelyet szintén az alapítvány szervezett még tavasszal. Mária, élő példája annak, hogyan kezdjünk el változni mi magunk és ahogy mi változunk, a környezetün is szép lassan változni fog. Csodálatos volt látni és hallani Marikát, ai nem rég  még teljesen más ember volt. Könnyeztünk, mosolyogtunk vele együtt. 

Ha már mi magunk rendben vagyunk, akkor tudunk csak másokkal is egység-ben lenni. Honnan ered a harag? Tibor a zavaró érzelmekre tért ki előadásában, és központi helyet foglalt a harag a gondolatmenetben, mert ez az egyik leginkább zavaró érzelem, amely akkor alakul ki bennünk, amikor a másik, nem az elvárásainknak megfelelő módon viselkedik. Legyünk tudatosak és csípjük el a haragot, figyeljük meg és csodálkozzunk rá: jééé, most haragosak vagyunk és máris megmosolyogtató lesz számunkra az egész. Amikor tudatosak vagyunk, akkor elkezdtünk járni egy úton és abban biztosak lehetünk, hogy jó útra tértünk. 

A képzés után sok mindenről beszélgettünk még, elhangzottak kérdések, válaszok, és hátra van még a java...bőven van mire felkészülni. Amikor az utolsó mondat is elhangzott, rendhagyó módon egy hosszú csendes hallgatással köszöntük meg a napot, nem törtük meg a csendet. Így volt a legjobb!