Lehetsz örök gyerek!

2016.04.21 10:12

Szeretek felnőtt lenni. Szeretem, hogy lehetnek saját döntéseim. Így ma úgy döntök, hogy mostantól gyerek leszek.

Gondtalan, lelkes és álmokkal teli. Merész gondolatnak tűnik, igaz? De nem is olyan lehetetlen ez, higgyétek el.

Csíkszentmihályi Mihály fogalmazza meg ezt a flow élmény meghatározásában. Arról ír, hogy az embernek a munkájában is lehet egy olyan élménye, amikor felhőtlenül érzi magát. Ilyenkor teljesen összeolvad a végzett tevékenység a tudati állapottal, az ember elveszíti az idő érzékét és eltűnnek a hétköznap problémái is, egyfajta gyermeki lelkesedés állapotába kerül.

A kutatók azt fedezték fel, hogy ha az emberek figyelmét a munka érdekessége kötötte le és nem az érte járó fizetség, akkor a motivációjuk hosszabb távon fennmaradt és eredményesebbek is lettek. Érdekes, hogy a gyerekek sem azért játszanak, hogy jutalmat kapjanak, hanem magáért a játék élményéért. A játékban rejlő kihívás hajtja őket előre abban hogy másnap is elővegyék a legót és magasabb várat építsenek. Ez az ő céljuk, amiért addig küzdenek, amíg el nem érik.

 

A célok adnak aktiválási energiát az élethez”

/Csíkszentmihályi Mihály/

 

Mindig mi tanítjuk a gyerekeket, de pont az ő mentalitásuknak kellene minket tanítani, hogy egy teljesebb boldogabb életet éljünk. Ne hagyjuk, hogy a stressz vagy a másoknak való megfelelés elferdítsen minket a megfelelő iránytól. Tudjuk meg, hogy mi a célunk és gyermeki lelkesedéssel vessük magunkat ennek megvalósításába. Ez minden bizonnyal erőfeszítéssel fog járni, de ilyenkor mindig jusson eszünkbe az alábbi idézet.

“Az erőfeszítés az egyik olyan dolog, ami értelmet ad az életnek, mert azt jelenti, hogy valami fontos a számunkra; van valami, amiért hajlandóak vagyunk dolgozni.” 

/Carol Dweck/


Olyan állapotba kerülhetünk ezáltal, amikor a munka már nem a kötelezettségünk részét képezi, hanem a szenvedélyünkké válik.

Katona Noémi