Minden egy (2/3)

2015.11.17 11:12

Tisztában vagyok azzal, hogy rendkívül nehéz munkát végzel. Az egészségügyben dolgozni a mai Magyarországon komoly testi-lelki követelményeket jelent mindennap. Ezért is fontos, hogy felvértezd magad a kihívások, stressz, a fáradtság és a kiégés ellen, hogy megerősítsd bensődet, légy tudatosan jelen minden pillanatban.

Egyre népszerűbbek a különböző felkészítő tanfolyamok, képzések, ahol a nővérek, ápolók saját lelki fejlődésükkel foglalkozhatnak, új önismereti készségeket sajátíthatnak el, fejleszthetik az egymással és a betegekkel való kommunikációjukat, korábbi tabukat vizsgálhatnak felül hozzáértő előadók jelenléte mellett, ha úgy érzik, elérkezett az idő a változásra.

Bölcsesség

Fontos, hogy keresd a tudást, ami segítségedre lehet, hogy megvédd Önmagad. Olvass! Keress, nézz utána annak, ami érdekel.  Ha igazán bölcsen akarsz eljárni, nem elégszel  meg a könyvek és a tudományok adta válaszokkal. A legmélyebb igazságok után is útnak indulsz, amiket önmagába mélyedve találhat meg elsősorban az ember.

A bölcsesség szerintem nem más, mint az a készség, amely a folyamatos belső önvizsgálat, a megszerzett tapasztalatok összegzése és az empátia gyakorlása során fejlődik ki Benned, gyümölcse

pedig az igazságra való fokozott érzékenységed lesz!

“Aki elméjének nyugalmát kínok között is megtartja, aki nem sóvárog földi örömök után, és aki megszabadult a kötődéstől, félelemtől és haragtól, azt bölcsnek nevezzük.” Bhagavad Gita

Pillants be Önmagadba, vizsgáld meg, ki is vagy valójában, ki az aki a gondolatokat gondolja, aki cselekszik, aki odabent van. Relaxálj, meditálj, gyakorold az éber tudatosságot! Keress olyan meditációs formát, ami számodra a legjobb! Próbálj ki több módszert és válassz közülük!

Tendzin Gjaco, a Dalai Láma szerint: “Először az ember megérti, hogy szenvedései jórészét maga okozza szükségtelenül. Másodszor ennek az okait keresi saját életében. Keresni annyi, mint bízni önmagunkban, hogy képesek vagyunk véget vetni a szenvedésnek. Végül felébred a vágy, hogy utat találjunk a békéhez, mert minden, ami él, boldogságra vágyik. Mind szeretné megnyerni saját legtisztább lényét.”

Buddha szerint: “Egyetlen pillanat létezik csupán, amelyben fontos, hogy felébredj. Ez a pillanat most van.”

Cselekedj!

Barátság

Életed alapvető támaszai. Ők állnak melletted jóban és rosszban. Egy fáradt nap után egy beszélgetés a barátoddal, barátaiddal a legszürkébb hétköznapot is kiszínesítheti, a legnehezebben feldolgozható történések oldásában is nagy segítség.

Írhatnék hosszan a barátságról, de miért tenném, amikor egy magyar klasszikus, Hamvas Béla ilyen gyönyörű mondatokban foglalta keretbe lényegét?

“Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.

Miért csillag a barát?

És miért barát a csillag?

Mert olyan távol van, és mégis bennem él?

Mert az enyém, és mégis elérhetetlen?

Mert az a tér, ahol találkozunk nem emberi, hanem kozmikus?

Mert nem kíván tőlem és én sem kívánok tőle semmit?

Csak azt, hogy legyen, és így, ahogy van; és ő van, és én vagyok, ez kettőnknek tökéletesen elég?

Nem lehet rá válaszolni.

Nem is kell.

De, ha nem is lehet, barátom iránt mindig azt fogom érezni, hogy csillag,

a világegyetemnek rám ragyogása.”

 

Család

A mindennapi stressz ellen természetesen nemcsak tudatosságod a menedék. Családod is az, a szűkebb közösség, amiben élsz. Ők állnak Melletted, ők támogatnak, hogy munkádnak, hivatásodnak naponta eleget tehess. Támaszt jelentenek, segítenek, hogy megőrizd az energiád, tudatosságod.

A család a műhely, a tűz melege, a gyökér, ami minden alapja. Kályha, amely betölti a szobát energiával, meleggel, derűvel. Paulo Coelho szerint “A családom tagjait csodálkozással szemlélem - és örömmel, mert felfedezem, hogy mellettem vannak, s némán osztoznak velem a szeretetben, amiről annyi szó esik, de oly kevesen értik. “

Őrködj, hogy soha ne aludjon ki az otthon melegének tüze, mert ez táplál és éltet Téged és a körülötted élőket egyaránt!

 

Németh Róbert