Hallásszűrő berendezés kerül a Szegedi Klinika Fül-Orr-Gégészeti Osztályára az Érthetően Az Egészségért Alapítvány közreműködésével

2014.06.18 13:39
Ma Magyarországon minden ezer újszülöttből 3 halláscsökkenéssel jön a világra.Mivel az ép hallás a megfelelő beszédfejlődés – ezen keresztül pedig a testi és szellemi fejlődés – elengedhetetlen feltétele, alapvetően szükséges a teljes értékű kommunikációhoz és a társadalomba való beilleszkedéshez is.
Nagyon sok újszülött súlyos hátránnyal indul az életben emiatt és a későn felfedezett halláskárosodás kezelése komoly anyagi terhet ró a szülőkre és az egészségbiztosításra egyaránt.
 
Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány is felismerte és tanulmánnyal támasztotta alá, hogy ez a helyzet töredék áron megelőzhető lenne, amennyiben kötelezővé válna minden újszülött esetében az objektív hallásszűrés. A halláscsökkenések felismeréséhez és kezeléséhez széleskörű diagnosztikai eszközök és rehabilitációs eljárások állnak ugyan rendelkezésre, azonban kevés esetben végzik el teljes körűen.
 
A Szegedi Klinika eddig is kiemelkedő szerepet játszott az újszülöttkori hallásszűrésben, így az Érthetően Az Egészségért Alapítvány számára egyértelmű volt, hogy az összes jelentkező intézmény közül a Szegedi Klinika Füll-Orr-Gégészeti Osztálya kapja a Trimus Kft. által felajánlott NATUS Algo3i hallásszűrő készüléket néhány hónapos tesztelésre. A készülék a 2013. novemberi düsseldorfi egészségügyi kiállításon az egyik legkorszerűbb hallásszűrő berendezésnek bizonyult.
 
A Trimus Kft., amely kizárólagos forgalmazója a NATUS Algo3i hallásszűrő készüléknek, örömmel segített a Klinikának, hiszen társadalmi felelősségvállalásában különös szerepet játszik az újszülöttkori szűrés.
 
A Szegedi Klinika Füll-Orr-Gégészeti Osztályán, Dr. habil. Kiss József Géza C. Sc. Ph.D.  tudományos tanácsadó vette át a készüléket és kiváló lehetőségnek tartja, hogy újabb készüléket próbálhatnak ki az újszülöttkori hallásszűrés során.
 
Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány bízik benne, hogy hamarosan minden magyarországi új- és koraszülött osztályon ilyen vagy ehhez hasonló készülékkel tudják szűrni minden újszülött hallását.